Mitä on tullut tehtyä?

 

Mitä sinun ehdokkaasi on saanut Harjavallassa aikaiseksi?

Tulokset merkitsevät. Tässä muutamia muutamia esimerkkejä asioista, joita olen ajanut.


Valtuustoaloitteita

15.2.2021 Valtuustoaloite

Harjavallan sosialidemokraattien valtuustoryhmän valtuustoaloite koskien eettisen ohjeiston laadintaa Harjavallan kaupungille

Harjavallan kaupunki haluaa olla edelläkävijä suomalaisena kuntana. Tämä valtuustoaloite tähtää siihen, että Harjavalta on edelläkävijä myös vastuullisen toiminnan edistäjänä omalta osaltaan.

Eettisyyden arviointi on joskus haasteellista, mutta se alkaa siitä, mihin laki loppuu. Lainsäädäntö asettaa päätöksenteolle pelkästään reunaehdot. Eettisesti kestävä kunnallinen päätöksenteko on sekä lainmukaista että yhdessä sovittuja arvoja toteuttavaa.
Eettisiä ohjeita laadittaessa tulisikin kirjata ne kaupungin arvot, joita haluamme toteuttaa, kuten: asiallinen ja kunnioittava kohtelu, tasa-arvoisuus, vain yleisen edun ajaminen, häirinnän nollatoleranssi,
suhtautuminen päihteisiin ja niin edelleen.

Se (ohjeisto) kannustaa toimimaan entistä paremmin, avoimemmin ja kestävämmin ja kiinnittämään huomiota siihen, miten asiat tehdään ja miltä ne näyttävät ulkopuolisen silmissä.

Kuntaliitto ottaa myös kantaa kuntien eettiseen toimintaan. Kuntaliiton määrittelyssä epäeettisestä toiminnasta on listattu esimerkkeinä korruption erilaisia esiintymismuotoja, kuten: 
virka-aseman väärinkäyttö, lahjonta, luottamuksellisen tiedon väärinkäyttö, suosinta ja suosikkijärjestelmän ylläpito, lakien ja määräysten kiertäminen, tosiasioiden vääristely, velvollisuuksien laiminlyönti ja asioiden viivyttely, huonon hallinnon suojelu ja salailu, välinpitämätön johtamistyö tai epäreilujen ja epäasiallisten keinojen käyttäminen alaisiin.

Tämä valtuustoaloite esittää, että Harjavallan kaupungille laaditaan eettinen ohjeistus, jonka tavoitteena on lisätä eettisesti kestävää, läpinäkyvää ja avointa toimintaa ja päätöksentekoa kunnallishallinnossa, käsittäen sekä kaupungin henkilöstön että luottamushenkilöt.

Ohjeistuksen toteutumisen seurantaan tulee laatia järjestelmällinen toimintatapa, jossa on määritelty toiminnan eettisyyden valvonta ja väärinkäytösten käsittely ja varmistaa, että henkilöstöllä on kanava, jolla ilmoittaa väärinkäytöksistä ja näiden ilmoitusten käsittelyprosessien tulee olla ennalta määriteltyjä.

Ilmoituskanavan ja käsittelyn mahdollisessa laadinnassa on hyvä huomioida, että tietosuojavaltuutetun toimisto on linjannut, että henkilötietoja käsitellessä ilmian­tojärjestelmien yhteydessä rekisterinpitäjän tulee tehdä Euroopan yleisen tietosuoja-asetuksen 35 artiklan mukainen vaikutustenarviointi.

Suomessa ei ole ilmiantokanavaa koskevaa erityislainsäädäntöä, joten ilmiantokanavaa perustettaessa tulee ottaa huomioon voimassa oleva lainsäädäntö. Kunnan käsittele­miin ilmoituksiin ja niiden tekijöihin sovelletaan lähtökohtaisesti julkisuuslakia. Mi­käli ilmoittaja on jättänyt ilmoitukseen yhteystietonsa, tiedot ilmoittajasta on annet­tava asianomaiselle pyydettäessä. Tämän seikan on syytä tulla ilmi mahdollista ilmiantokanavaa tarvitseville.

Harjavallassa 15.2.2021

Harjavallan sosialidemokraattien valtuustoryhmä

28.1.2019 valtuustoaloite 

Harjavallan sosialidemokraattien valtuustoryhmän valtuustoaloite koskien Harjavallan muinaismuistolain suojelemien kulttuurikohteiden luoksepäästävyyden ja näkyvyyden parantamista

Harjavallan 150-vuotisjuhlavuoden myötä on aika muistuttaa kaikkia kaupungissamme kulkijoita siitä, että Harjavallalla on menneisyys myös ennen nykyiseksi kaupungiksi muodostumistaan. Harjavallassa on ollut asutusta jo tuhansia vuosia ennen ajanlaskumme alkua, ja kaupungistamme löytyy runsaasti muinaismuistolain suojelemia kulttuuriperintökohteita jäänteinä esihistoriallisesta asutuksesta ja toiminnasta, aina kivikaudesta historialliseen aikaan. Osa jäänteistä on varmasti vielä löytämättäkin.

Harjavallan roolia Suomen esihistoriallisen asutuksen muinaistutkimuksessa on syytä tuoda ylpeänä esiin.

Tämä valtuustoaloite esittää, että kaikkiin Harjavallan maanpäällisiin eli näkyviin muinaisjäännöskohteisiin asetetaan kaupungin keskeisille kulkuväylille selkeästi muinaishistorian luokse osoittavat opasteet. Monet kohteet sijaitsevat kauniiden luontoreittien varrella, kuten Hiittenharjun, Matinharjun ja Hiirijärven kohteet, joten myös ulkoilureitit (polut) kohteisiin tulisi saada merkittyä keskeisiin kartta-aineistoihin ja -palveluihin sekä opasteet näiden polkujen alkupäihin. Näin esimerkiksi koulujen historiaa opiskelevat oppilaat ja opiskelijat voisivat helpommin lähteä tutkimaan oman kotiseutumme muinaishistoriaa.

Harjavallassa 28.1.2019

Harjavallan sosialidemokraattien valtuustoryhmä

Varhaiskasvatus

Päiväkodit, esikoulu

  • Olen vastustanut valtioneuvoston (nykyisen hallituksen) eriarvoistavaa asetusta päiväkotiryhmien kasvattamisesta ja subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittamisesta. Mielestäni vanhemmilla on tilanteestaan riippumatta oikeus saada lapsensa tämän kehitykselle tarpeellisen päivähoidon piiriin ilman rajoituksia. Tämä on usein myös vanhempien ja varsinkin yksinhuoltajien jaksamiselle ratkaiseva asia.
  • Olen esittänyt huoleni päiväkotien miehittämisestä runsaalla väliaikaisella keikkahenkilöstöllä. Lasten ja aikuisten turvallisuuden takaamiseksi se ei ole paras mahdollinen vaihtoehto. Onko moraalisestikaan oikein pitää monen monia pätkätyöläisiä tehtävissä, joissa tarvitaan lapsille jatkuvuutta ja tuttuja aikuisia? Tuleeko se missään meille edullisemmaksi pompottaa henkilöstöä edestakaisin, heikoin työsuhde-eduin?

Peruskoulutus

Ala- ja yläkoulu

  • Olen taistellut heti valtuustokauden alussa kaikin keinoin, jotta kouluissa on saatu pidettyä riittävä määrä avustavaa henkilökuntaa ja erityisopettajia. Avustajia on Harjavallassa edelleen ympäristökuntia vähemmän suhteessa oppilaiden määrään. Samaan aikaan, Harjavallan alakouluissa aloittaa vuosi vuodelta enemmän erityistä ja tehostettua tukea tarvitsevia oppilaita, enemmän kuin esim. ympäristökunnissamme. Tämä asia pitää saada tasapainoon, ja siihen ei riitä pelkkä sivistyslautakunnan tahto. Siinä tarvitaan valtuustoa ja kaupungihallitusta. Siksi tarvitsen teidän kaikkien ääniänne!
  • Olen tehnyt jo kaksi vuotta työtä Harjavallan Keskustan alakoulun sisäilmaongelmien ratkaisemiseksi. Aloitin varmistamalla, että kaupunginhallitus, -valtuusto ja tekninen lautakunta virkamiesten lisäksi ovat tietoisia vakavista ongelmista. Kun toimenpiteet ja suhtauminen olivat mielestäni riittämättömiä, tein lopulta viime keväänä hallintokantelun Lounais-Suomen Aluehallintovirastolle. AVI:n päätös asiasta tuli vuoden 2017 alussa ja he totesivat kanteluni aiheelliseksi, ja antoivat asiasta kaupungille huomautuksen. Asia sai runsaasti julkisuutta, ja näistä vaiheista voit lukea lisää sivulta "Mediassa julkaistua"  tai facebook-sivultani. 

Nuorisotyö 

Syrjäytymisen ehkäiseminen

  • Olen ollut mukana tukemassa etsivää nuorisotyötä ja työpajatoimintaa. Pidän tätä työtä äärettömän arvokkaana, varsinkin kaupungissa, jossa lapset viettävät paljon aikaa ilman vanhempien läsnäoloa. 
  • Haluaisin lisää resursseja nuorison hyvinvointia edistämään. Tämä tarkoittaa rahallista panostusta nuorisotyöhön niin, että kaikki nuoret löytävät itselleen mielekästä tekemistä, joka ohjaa heidät polulle kohti omaa opiskelu- tai urapolkuaan ja tukee heitä itsenäistymisessä ja sen haasteissa. Tähän kuuluu olennaisena osana myös nuorten harrastusmahdollisuuksien lisääminen ilman rahallista panosta; ehdoton edellytys vähävaraisten perheiden lasten harrastusmahdollisuuksille.

Muut kunnalliset asiat

Kaupunkilaisten etujen valvominen, kaupunginhallituksessa vaikuttaminen

  • Olen vaatinut kaupunginhallinnolta parempaa läpinäkyvyyttä päätöksenteossa. Olen julkisesti vaatinut esimerkiksi vastaanottokeskuksen perustamisasiassa päätökset tehneitä henkilöitä julkisuuteen kertomaan, miten päätös oikein saatiin aikaiseksi.
  • Olen kaupunginhallituksen kokouksissa ollessani käyttänyt monta puheenvuoroa lasten, nuorison, nuorten perheiden sekä yritystoiminnan edellytysten puolesta. Ehdokasta valitessanne, varmistakaa, että heillä on riittävä ymmärrys niistä asioista, jotka ovat teille tärkeitä. 
  • En ole koskaan jäänyt sanattomaksi, kun havaitsen ihmisten puhuvan asioista, jotka eivät heille faktatasolla ole täysin selviä. Päätöksenteon pitää perustua tietoon, ei tuntemuksiin, eikä varsinkaan pelkkään rahaan. Kunnallisen luottamushenkilön tulee ajaa kaupungin ja kaupunkilaisten etua. Nämä kaksi eivät useimmiten ole ristiriidassa, mutta arvojärjestys on minulle selvä. Emme voi säästää lasten ja nuorten hyvinvoinnista; se kostautuu jälkikäteen ja rankimmin se kostautuu näille ihmisaluille itselleen.  

Olen lasten ja nuorten puolella

Olen tälläkin vaalikaudella allekirjoittanut lasten ja nuorten puolella -huoneentaulun. 

Huoneentaulun lupaukset:

  1. Kuntani toteuttaa harrastustakuun
  2. Lapsilla ja nuorilla on oikeus osallistua
  3. Päiväkodissa ja koulussa voidaan hyvin
  4. Ehkäisevään työhön panostetaan päätöksenteossa ja budjetoinnissa
  5. Kunnassani edistetään lasten ja nuorten oikeuksia
  6. Lapsille ja nuorille rakennetaan hyvä elinympäristö

Huoneentaulun ovat yhteistyössä laatineet seuraavat tahot:

Suomen Nuorisoyhteistyö - Allianssi ry

Kirkkohallituksen Kasvatus ja perheasiat

Lastensuojelun Keskusliitto

Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Pelastakaa Lapset ry

SOS-Lapsikylä

Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry

Suomen UNICEF

Suomen Vanhempainliitto

Suomen Olympiakomitea ry

Valtion nuorisoneuvosto

Lue lisää osoitteessa huoneentaulu.fi

Iiris Paavisto,  SD,
kaupunginvaltuutettu,
sivistyslautakunnan puheenjohtaja
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita