2017 vaalikoneet ja tapahtumat
Julkaistut vaalikoneet 2017 kuntavaaleihn
Julkaisen tällä sivulla linkit niihin vaalikoneisiin, jotka on julkaistu ja joihin olen vastannut. Lisäksi julkaisen täällä tiedot Harjavallan demareiden vaalitapahtumista, joissa voitte tavata myös minut. Tervetuloa tutustumaan!
9.3.2017 YLEn kuntavaalikone avattu!
YLEn kuntavaalikoneessa on perinteisten kysymys-vastausprofiilien lisäksi videovastauksia ehdokkailta, myös minulta.
Ehdokasnumeroni puuttuu vielä julkaisupäivänä vaalikoneesta, mutta se on näissä kuntavaaleissa 36.
YLEn Vaalikoneeseen pääset viereistä kuvaa klikkaamalla tai tästä linkistä.
10.3.2017 HS & IS Kuntavaalien vaalikone on avattu!
Tervetuloa tutustumaan vastauksiini. Muistakaa myös lukea perusteluni vastauksiin!
Vaalikoneeseen pääset viereistä kuvaa tai tätä linkkiä klikkaamalla.
15.3.2017 Harjavallan Kuntavaalit 2017 - sivuston kysely ehdokkaille
Yllä olevan kuvan linkki vie Facebookiin, mutta mikäli et FB:tä käytä, kysymykset ja vastaukseni ovat myös tässä:
Kuntavaalikysely 2017
Vastaaja: Iiris Paavisto, SDP
Ehdokasnumero: 36
Kuka olet ja mistä tulet?
Olen tuttujen kesken Iipi, 44-vuotias työssäkäyvä äiti. Olen työskennellyt vuodesta 1999 Suurteollisuuspuistossa eri yritysten palveluksessa ja eri tehtävissä. Siinä välissä olin myös äitiys-ja hoitovapailla yhteensä 6 vuotta. Lapset ja tärkeiden asioiden ajaminen vie suurimman osan vapaa-ajastani, mutta lataudun lukemisen ja liikkumisen avulla.
Miksi lähdit ehdolle ja miten valitsit puolueesi?
Lähdin jo viime valtuustokaudelle ehdolle, koska olin varma siitä, että saan parannettua lapsiperheiden asemaa ja lisättyä oikeudenmukaisuutta päätöksentekoon. Näin on myös tapahtunut sivistyslautakunnan osalta, jossa olen ollut aktiivisesti päättämässä. Nyt tavoitteeni on saada kuntaan toimiva hallinto, hoitaa uuden kuntalain mukaiset velvoitteet paremmin kuin rimaa hipoen ja lisätä asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia. Ja homekoulun tilalle rakennetaan uusi koulu, jos minä olen päättämässä!
Miten harjavallalla mielestäsi menee?
Riippuu mittarista. Taloudellisesti ok (ankeat ajat huomioiden), mutta varmasti vielä on tekemistä talouden tasapainottamisessa. Kuntastrategian laatimisessa pitäisi pystyä realistisesti kartoittamaan kunnan nykytilanne ja pystyä arvioimaan tulevaisuuden suuntaukset, jotta johdamme kuntaa oikeaan suuntaan. Kunnan perustehtävää (asukkaiden hyvinvointi) ajatellen ei niin hyvin. Meillä on hyvä perusta, mutta emme voi johtaa sivistys- ja peruspalvelutoimintaa kestävästi vain rahaa ajatellen.
Mikä on mielestäsi kaupungin vahvuus?
Teollisuus pitää kaupungin hyvinvoinnin edellytyksistä huolta. Sijaintiamme voisi helposti hyödyntää elinkeinotoiminnan vireyttämisessä sekä asukkaiden houkuttelemisessa. Meillä on myös todella vireästi toimivia yhteisöjä. Kaupunki on viime aikoina kehittynyt myös liikunta- ja kulttuuripalvelujen suhteen. Ja kuntalaiset; Meillä on aktiivisia asukkaita joka väestöryhmässä, ja se on hienoa.
Entä heikkous?
Ne, jotka ovat seuranneet edesottamuksiani esim. sisäilmaongelmaisen koulumme suhteen, ymmärtävät varmasti miksi voisin mainita tässä kunnallishallinnon avoimuuden puutteen ja arvojärjestyksen kyseenalaisuuden. Esimerkiksi Porin sivistysjohtaja on julistanut jopa maakuntalehdessä, että homekoulujen ongelmissa ei ollut arvojärjestyksessä pohtimista, vaan "ihmisten terveys on etusijalla". Mites meillä?
Nooh... Kulkuyhteyksien parantaminen on pitkään ollut haaveeni. Parempi tieyhteys pääkaupunkiin ja suora ratayhteys samaan suuntaan elävöittäisi kuntaamme varmasti. Vaatii pitkän tähtäimen toimia ja maakuntayhteistyötä, mutta ei mahdotonta.
Harjavalta on jo monta vuotta ollut muuttotappiollinen kunta. Miten tämä trendi saadaan käännettyä?
On turha kuvitella, että kaupungin mainetta voidaan parantaa vain viestinnällä ja julkisuuskuvan kiillottamisella. Perusasioiden pitää olla kunnossa. Kaupungin maine muodostuu sen tekojen, ei rajallisen (peittelevän) viestinnän avulla. Meillä on vielä työtä, jotta voimme päästä tavoitteeseeni eli Satakunnan suurimmaksi muuttovoittajaksi.
Myös kunnissa pitäisi ajatella strategian laatimista siitä näkökulmasta, että meidän pitää olla kilpailukykyisiä; meidän pitää olla haluttu kunta uusien veronmaksajien, yritysten ja työntekijöiden silmissä. Meidän kuntamme tarvitsee lisäksi myös hyvän viestintästrategian. Kunnan toiminnasta pitää kuitenkin tiedottaa avoimesti asukkaille, palvelujen käyttäjille sekä järjestöille ja muille yhteisöille.
Pitäisi myös pitää huolta kaupungin oman henkilöstön hyvinvoinnista. Se on pohja tulokselliselle ja mielekkäälle toiminnalle ja sen menestyksekkäälle johtamiselle. Jos hallinnon rattaat eivät pyöri sujuvasti, se vaikuttaa kaikkeen kunnalliseen toimintaan.
Onko harjavallassa mielestäsi riittävän hyvät liikunta/harrastusmahdollisuudet?
Mahdollisuudet ovat melko hyvät, mutta jonkin verran rapistumista on tapahtunut muissa kuin uudessa hienossa liikunta- ja uimahallissa. Nyt kun toiminta on saatu pyörimään siellä, olisi syytä tehdä pitkän tähtäimen investointisuunnitelma ilmaisten ulko- ja muiden liikuntapaikkojen pitämiseksi kunnossa. Myös joenvarren hyödyntäminen paremmin olisi hyvä tavoite.
Kuinka tärkeä asia sinulle on säilyttää kaupungissa terveyskeskus ja onko nykytilanne mielestäsi siinä suhteessa hyvä?
Ehdoton. Viikonloppupäivystyksen siirtyminen Poriin on ollut kova takaisku kuntalaisille. Ruuhkauttaa myös Harjavallassa perjantain iltapäivystyksen, koska kuntalaiset eivät halua joutua Poriin jonottamaan jopa kymmentä tuntia yhteispäivystyksessä lauantain ja sunnuntain aikana. Muutoin terveyskeskus toimii suhteellisen hyvin ja hyviä lääkäreitäkin meillä on. Kunta säästää ison summan sillä, että kuntayhtymällä on omia erikoislääkäreitä, eikä aina tarvita keskussairaalan palveluita.
Julkisuudessa ollaan paljon puitu koulujen kunnoista. Mitä mielestäsi pitäisi asioille tässä suhteessa tehdä?
Tämä on helppo. Lounais-Suomen aluehallintovirasto on antanut kunnalle huomautuksen ja toimintaohjeita kantelustani johtuen. Kaupungin velvollisuus on järjestää turvallinen ja terveellinen koulu. Jos minä olen päättämässä, vanhaa koulua ei peruskorjata miljoonilla euroilla, koska sen tuloksista ei ole takeita; sen sijaan meille rakennetaan uusi, turvallinen koulurakennus alakoulua varten. Hintaero ei ole suuren suuri peruskorjauksen ja uuden rakennuksen välillä. Jo sitä ennen pitää myös tutkia muut kaupungin opetuskäytössä olevat rakennukset...ongelmia on myös niissä. Kaupunki on laiminlyönyt velvollisuuksiaan ja tekee niin edelleen, kunnes kukaan ei kärsi sisäilmaoireista kaupungin kouluissa. Kohta kaupunki joutuu vastaamaan aiheuttamistaan pysyvistä terveyshaitoista, jos ei pistetä töpinäksi!
Miten mielestäsi kaupungin tulisi tukea pienyrittäjiä ja kivijalkakauppoja?
Olen nyt ihan rehellinen; koko liikekeskus pitäisi saada purettua ja näin saisimme tilaa rakentaa uuden ja yrittäjiä ja asukkaita houkuttelevan liike- ja yhteisökeskuksen. Kaupungin ilme kaipaa kohotusta ja kaupunkistrategiassa tämäkin täytyy suunnitella hyvin, että tänne uusia yrittäjiä saadaan.
Onko mielestäsi ikä-ihmisillä kunnassa kaikki hyvin?
Meillä on melko hyviä palveluja;kuulun siihen sukupolveen joka hoitaa paitsi omia lapsiaan, myös ikääntyviä vanhempiaan. Kotihoito ja ateriapalvelu toimii melko hyvin, mutta sanoisin, että kotona asuu myös ihmisiä, jotka eivät enää pärjää vain näiden avulla. Aktiivisemmin pitäisi pystyä tekemään sen eteen, että kukaan ei jää heitteille. Lisää tarvitsemme yhteisöllistä toimintaa kaupungin tukemana. Nyt yhteisölliset senioritoiminnat ovat lähestulkoon vain seurojen muiden yhteisöjen harteilla.
Mitä mieltä tämän hetken hintatasosta mitä tulee päivähoitoon?
Sivistyslautakunnassa päätimme juuri taannoin uusista maksuryhmistä. Niiden myötä meidänkin kaupungissamme on maksuryhmiä, joissa tulojen perusteella päivähoito on ilmaista. Tämä on minusta erittäin reilua. Päivähoito ei todella ole mitään halpaa, mutta meillä on kuitenkin laadukkaat palvelut ja aina vain laadukkaammat päiväkodit. Enemmän joustoa voisi kuntalaispalautteen mukaan saada vielä päivähoidon maksuperusteisiin (hoitopäivät), koska kunnassamme on todella paljon vuorotyöntekijöitä, joiden vuorolistoihin on vaikea saada sovitettua jäykkiä hoitopäivien määriä (esim. vain 10 hoitopäivää kuussa). Tämä helpottaisi myös työnantajia, koska monesti lastenhoito estää joustavan työaikajärjestelyn vaikka koulutuksia yms. Varten.
Kuntaliitos. Pitäisikö tehdä ja jos pitää, mihin suuntaan? Perustele.
Ei mihin tahansa, jotta emme joudu kantamaan elinkelvottomia kuntia. Eurajoki olisi ollut hyvä kumppani, mutta toistaiseksi en vielä ole nähnyt mieleistäni ehdotusta kokoonpanolle.
Sote-uudistus, uhka vai mahdollisuus?
Toistaiseksi ei vielä suurta hurraa-huutoa.... maakuntien itsehallinto tulee olemaan huomattavasti heikompaa kuin kuntien itsehallinto. Valtio ohjaa näillä näkymin vahvasti erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä maakunnissa ja maakunnilla olisi rajoitettu oikeus päättää niiden järjestämisvastuulla olevien palveluiden tuottamisesta. Se voi osoittautua hyvinkin hankalaksi asiaksi, jos päätökset tehdään siellä, mistä katsoen näkyy vain raha ja keskittämisen tehokkuus. Näen tässä suuren uhan pienten kuntien palveluiden näivettymiselle.
Mikä on mielestäsi puolueesi tärkein/tärkeimmät asia, mitä ajatte?? (max 3kpl)
• Kaikilla on oikeus homeettomaan kouluun (SDP:n valtakunnallinen kärkiasia)
• Monipuoliset sosiaali- ja terveyspalvelut toteutetaan jatkossakin lähipalveluna
• Panostetaan turvalliseen ja viihtyisään asuinympäristöön.
Vapaa sana:
Mikäli ette ole seuranneet edesottamuksiani päättyvän valtuustokauden aikana sivistyslautakunnan jäsenenä ja vihaisena äitinä, voitte lukea lisää vaikka täältä: https://iiris-paavisto.webnode.fi/
Kiitos!